Genel Bilgi ve İçerikler

Sirkenin Zararları Nelerdir

211

Sirkenin zararları nelerdir? Kullanımı M.Ö 4000-5000 yıllarına dayanan sirke bulunduğu günden beri insanların evlerinden eksik etmedikleri bir yiyecektir. Değişik kullanım alanları olan sirke; salatalarda ve soslarda tat verici olarak, dışarıdan alınan sebze meyvelerin yıkanmasında, ev temizliğinde yüzey temizleyici olarak kullanılmıştır. Sürekli kullanımında cildi güzelleştiren sirke, tokluk hissi vererek günde ortalama 250-350 kalori arası daha az kalori almamamıza ve böylece kilo kaybına neden olur.

Düzenli kullanılan sirkenin özellikle tip 2 diyabette şekeri düzenli tutmaya, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, içerdiği yararlı bakteriler sayesinde antibiyotik kullanımından sonra oluşan ishalleri bile düzeltmede faydası vardır.  Kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Bağırsak hareketliliğini sağlar ve doğrudan karaciğere etki ettiğinden yağın daha kolay parçalanmasına neden olur. Tırnak mantarı rahatsızlıklarında tırnak üzerine uygulandığında asit yapısı nedeniyle tırnak üzerinin ph değerini değiştirir ve var olan tırnak mantarının hem iyileşmesi hızlandırır hem de tekrarlamasını engeller. Ayrıca batık tırnak durumlarında yaranın hızlıca iyileşmesini sağlar

Sirkenin Zararları Nelerdir?

Elbette sirkenin pek çok yararı var. Fakat peki, bu kadar faydalı olan sirkenin hiç mi zararı yok? Diye sorarsak, cevap tabi ki hayırdır. Sirkenin aynı zamanda bazı zararları da vardır eskilerin dediği gibi ‘azı karar çoğu zarardır’. Peki sirkenin zararları nelerdir? Gelin birlikte inceleyelim.

Sirke Midede Ekşime Yanma Hissi Yapabilir

Sirkeyi, yalnız başına fazla miktarda tüketirseniz içerdiği asit midede, ağız içinde, boğazda tahrişlere neden olur. Bu durumdan kaçınmak için mutlaka sirkeyi bal ile tatlandırmak, meyve suyu ya da su gibi farklı içeceklerle sulandırmak gerekir. İltihaplı yaraya sirkeyi direkt olarak uygulamaktan kaçınmak gerekir. Böyle bir durumda ciltte kızarıklık hatta tahriş olur.

Sirke Mide Bulantısı, Kas krampları Yapabilir

Sirke içindeki yüksek ph ya sahip asit, kanda potasyumun denen mineralin düşmesine neden olur. Böyle bir durumda ise mide bulantısı ile başlayan, kas krampları ile devam eden bir süreç bizi bekler. Ayrıca çok sık idrara çıkma, buna bağlı sıvı kaybı ve tansiyon düşüklüğü de görülür. İnsanların’ İçtiğim sirke bana faydalı geliyor, idrar söktürüyor’ diye çok önemsemedikleri bu durum kalpte ritim bozukluklarına kadar gider. Hatta aşırı sıvı kaybı insanlarda şok benzeri durumlar meydana getirebilir. Aynı zamanda sık sirke tüketilmesi kemik yoğunluğunu etkiler ve kemiklerdeki mineral yoğunluğunu azaltarak daha kırılgan olmalarına neden olur. Bu yüzden kemik erimesi olan kişilere çok fazla sirke tüketmeleri önerilmez.

Sirke Kronik İlaç Kullananların İlaçları İle Etkileşime Girebilir

Kronik hastalıkları olan ve bunlarla ilgili düzenli ilaç kullanan kişiler, sirke kullanırken dikkatli olmak gerekir. Özellikle diyabeti olan kişilerde şifa olsun diye içilen, sirke kandaki insülin seviyesinin hızlıca düşmesine neden olabilir ayrıca ilaçlarla beraber alınan sirke tansiyon, kalp, kolesterol ilaçlarının etkisini azaltabilir.

Gastroentestinal sorunlar Yapabilir

Son zamanların çılgınlığı olan detoks kürlerinde sabah aç karnına tavsiye edilen sirke sulandırılmadan içildiğinde keskin yapısı nedeniyle mide bulantısı, mide de yanma, şişkinlik, aniden başlayan ishale neden olabilir. Ayrıca içerken ağız içinde, dilde, yemek borusunda yanma yapar.

Sirke Diş Eti ve Diş Yapısına Hasar Verebilir

Seyreltilmemiş yüksek asidik yapısıyla sirke, aynı asitli- gazlı içeceklerde olduğu gibi dişin en dış tabakası olan diş minesini tahrip edebilir. Dişlerde sarı renkte tartar oluşumuna neden olabilir, diş etinde hassasiyet, çekilmelere yol açarak diş kayıplarına bile yol açabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için sirkeyi mutlaka seyrelterek kullanmak ve kullandıktan sonra su ile ağzımızı çalkalayıp dişlerimizi fırçalamalıyız.

Sirkeyi Nasıl kullanalım?

Çoğu zaman yararı olur diye içtiğimiz sirkeyi yukarıda sayılan olası zararlarından kaçınmak için mutlaka az miktar da ve sulandırarak kullanmak gerekir. Ağız içinde tahrişe neden olabileceğinden sirkeyi tursu olarak, ya da salatalara, soslara karıştırarak kullanmak ta fayda vardır. Sirkeyi içerken bir bardak suya 1 ya da 2 yemek kaşığı sirke dökerek su ile inceltmede fayda vardır. Önemli bir konuda sirkenin çocuklarda şişkinlik, hazımsızlık yapabileceğinin unutulmamasıdır. Çocuklarda kullanırken mutlaka su, meyve suyu, bal ile sulandırarak kullanmakta faydası vardır.  En güzeli de turşu olarak tüketmektir.

Sirkenin Zararları Nasıl Önlenir?

Bazı kişiler, bir şey kullanırken o şeyi gereğinden fazla kullanmaktadır. Bu sirke için de geçerlidir. Dozunda kullanırsanız elbette sirkenin faydaları oldukça fazladır. Tabi sirkede, sağlığınıza zarar verebilecek etken maddeler yoksa. Aslında bunu deneme yanılma yoluyla da öğrenebilirsiniz. Sirkede yüksek ph olduğu için midede yanma yapabilir. Şayet mideniz hassassa, normalden daha az miktarda sirke tüketebilirsiniz.

Sirkenin zararları nelerdir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Çok sayıda faydası olan sirkeyi, bazı durumlarda tüketirken dikkatli olmak gerekebilir.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.