Sınav Kaygısı Nasıl Yönetilir?
Sınav kaygısı nasıl yönetilir? Geleceğimiz, hayallerimiz ve nihai bir amaç uğruna maruz kaldığımız sınavlar hepimizde adrenalini hat safhaya çıkaran korkulu bir rüya. Her defasında bizi bu rüyadan kan ter içinde uyandıran ise kaygının ta kendisi..
Günlerce çalışıp didinip gecenizi gündüzünüze katarak ilerlemeye çalıştığınız, canla başla mücadelenizi sürdürmeye devam ettiğiniz bu yolda en büyük bariyer sınav kaygısı. Sınav adı altında kendi içimizde kurduğumuz parkurun kaygı bariyerlerine çarpa çarpa bir sonraki hedefe adeta Pavlovun deneyindeki köpekbalığı gibi ulaşmaya çalışıyoruz. Kafamızı vura vura bariyerin altında kaldığımızı gördükçe daha parkurun başında geri dönüyoruz…
Sınav Kaygısı Nasıl Yönetilir?
Peki sınav kaygısı nasıl yönetilir? Kaygı içersinde olduğunuzu kabul ederek işe başlayın. Bu kabul durumu iç çatışmaya düşmenizi engelleyecektir.
Sınava bakış açınızı değiştirin. William word bu bakış açısının nasıl olması gerektiğni şöyle özetlemiş : “ Başarısızlık ecel değil, öğretmendir. Başarısızlık yenilgi değil gecikmedir. Çıkmaz sokak değil virajdır.”
Parkuru iyi tanıyın. Nerde nasıl hamle yapmanız gerektiğini önceden deneyimlemiş olmalısınız.
Size uygun strateji ve yöntem belirleyin. Göç yolda düzelir yerleşik mantığı ile yola çıktığınızda göçünüzle birlikte yolda öylece kaldığınızı görecek ve maalesef dağılmış bir göçle ise yolun başına dönmek güçleşecektir.
Motivasyonunuzu destekleyecek kaynaklar edinin. Örneğin sizi güçlendirecek sloganlar keşfedebilirsiniz. Sloganlarınızı sürekli görebileceğiniz yerlere asmanız ya da yapıştırmanız bilinçaltınızı da parkura hazırlamanızı sağlayacaktır.
Öğrenme tarzınızı öğrenin. Kendi stilinize ve tarzınıza uyacak metod ve yöntemler kullanmalısınız. Öğrenrken kullanılan kanala göre farklı beyin tipleri ortaya çıkar; görsel beyin, sözel beyin ve kinestetik(duygusal) beyin. Bu kısımda bilimsel makaleler okuyarak bilgi edinebilir, kendinizi tanımanıza yardımcı olacak online testlerden yararlanabilirsiniz.
Parkurda bariyerlerle senkronize şekilde çalışanlardan biri de zaman. Zamanınızı verimli ve doğru şekilde yönetebilmeniz için hızlı okuma tekniğini kullanabilme becerisine sahip olmalısınız.
Süreç boyunca öğrendiklerinizi aklınızda tutmanız ve bilincinize geri çağırmanız zamanla zorlaşacaktır. Burada güçlü hafıza tekniklerinden yararlanabilirsiniz. Ahmet Yıldız’ın “Güçlü Hafıza” adlı kitabı bu konuda oldukça etkili tekniklerden bahsediyor, kitabı satın alarak bu tekniklere ulaşabilirsiniz.
Kendinize ve sevdiklerinize vakit ayırın. Sınav parkuru dışında da bir parkurunuz olduğunu hatırlayıp hayatınızın geri kalanında da var olmaya çalışarak dengeyi kurmaya çalışın.
Üniversiteye Hazırlık Sınav Platformu Sitesi
Sınav kaygısı nasıl yönetilir? Sorusunun cevabının ardından üniversiteye hazırlıkta sizlere yardımcı olabilecek bir site de önermek isterim. Siteye yazımın sonunda yer alan bağlantı ile ulaşabilirsiniz. Bu yazımda sizler için nokta atışı sağlayacak birkaç adıma yer vermeye çalıştım. Umarım hepiniz için faydalı olmuştur.