Diyalize girenler ne kadar su içmeli?
Diyalize giren hastaların pek çoğunun hiç idrarı yoktur. Bu sebeple alınan su ve sıvı gıdaların miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir. İki diyaliz arasında alınan kilo miktarının 1.5 – 2 kg’ı aşmamasına özen göstermek gerekir. Eğer daha fazla sıvı alınacak olursa, sıvı fazlalığı ile ilgili sorunlar ortaya çıkar; diyaliz sırasında fazla suyun çekilmesine bağlı olarak, adale krampları ile tansiyon düşüklüğü de görülür. Genel olarak, yemekler de dahil olmak üzere bir günde alınan sıvı miktarı 1000 – 1500 ml civarını geçmemelidir. Ancak, idrar miktarı az olan ve değişik sebepler ile diyalize yeterli sıklıkta giremeyen hastaların daha az sıvı almaları gerekmektedir.
Diyalizden sonra su içilir mi?
Suyun fazla alınması halinde tansiyon düşüklüğü ve bazı sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple iki diyaliz arasındaki sıvı alımının hastanın kilosuna bağlı olarak 2 kiloyu geçmeyecek şekilde tüketilmesi gerekir. Sadece su olarak değil aynı zamanda sıvı olarak çorbalar, meyve suları ve diğer sıvı gıdaları da çok tüketmemek gerekir. Tuzlu gıda tüketen ve çok su içen diyaliz hastalarında, seanslar sırasında tansiyon düşmesi yaşanır ve kas kasılmaları görülür. Bu nedenle böbrek hastaları çok su içme konusunda zorlamamak daha doğru olacaktır.
Böbrek hastaları neden fazla su içmemeli?
Kalp ve böbrek yetmezliği olan bir hastanın günlük idrar miktarı bir litre civarında ise, o hastanın günde 2,5 – 3 litre su tüketmesi bir fayda sağlamıyor. Aksine, bir süre sonra nefes darlığı, bacaklarda şişme ve kanda tuz oranının düşmesi gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Diyaliz hastalarının bol su tüketmesi, tansiyonu yükseltebileceği gibi kalp yetmezliği ve ödem riskini de tetikler. Diyaliz hastaları vücutlarında biriken suyu sadece diyaliz ile beraber dışarıya atabilirler.