Genel Bilgi ve İçerikler

Çocuk Yetiştirirken Yapılan Hatalar

23

Çocuk yetiştirirken yapılan hatalar nelerdir? Aile içi eğitim çocukların geleceği için oldukça önemlidir. Dünyada her birey ailesinin veya yetiştiği ortamın ürünüdür. Gelişim psikolojisinde iki varsayım vardır. Birincisi çocuk doğduğunda boş bir levha gibidir, bunu dolduran ve çocuğun karakterini oluşturan aile ile çevresidir. İkinci varsayım ise çocuk dünyaya içgüdüleri ve anne karnında öğrendikleriyle gelir. Yani zaten insana dair pek çok şeyi bilir. Karakteristik yapısı vardır, bu değişmez ve ailenin, çevrenin etkisi çocuğun karakterinin oluşmasında oldukça azdır. Ancak bilim insanlarına göre aslında sonuç birinci varsayımın ve ikinci varsayımın ortasıdır. Yani çocuk dünyaya bilgiden yoksun olarak gelir ancak DNA etkisiyle aileden aldığı birtakım özellikler vardır ancak bunu şekillendirmek aile ve çevrenin görevidir.

Çocuk Yetiştirirken Yapılan Hatalar Nelerdir?

Her gün dünyaya on binlerce hatta yüz binlerce çocuk gelmektedir. Hayata tutunup yaşayabilen çocuklar ailelerinin ve çevresinin ilkeleriyle veya sadece çevrelerinin ilkeleriyle büyürler. Bu noktada önemli olan bireyi yetiştiren kişilerin bilinç düzeyidir. Dünyamızın güzel düşüncelere sahip, bilinçli ve üretken bireylere ihtiyacı var. Bunun için de aileleriyle büyüyen çocukların ailelerinin doğru eğitimlerine ihtiyaçları var.

Geçmişle günümüzü kıyasladığımızda çocuk yetiştirirken yapılan hataların oldukça azaldığını görmek mümkün ancak hala bilinçsiz bir şekilde çocuk yetiştiren yüz binlerce anne ve baba var.

Çocuk yetiştirilirken nelere dikkat edilmeli? Nasıl davranmalısınız? Çocuk yetiştirirken kritik davranışlar nelerdir ve çocuğu kimliğini oluştururken neler önemlidir? Bunların cevabına aşağıda birlikte göz atalım.

  1. Bir bebeğiniz oldu ve dünyaya gözlerini açtığında sizler de dünyanın en mutlu insanları gibi hissetmeye başladınız. Heyecanla birlikte her şeyi fazla fazla yapma isteği oluştu içinizde. Anne ve babalık görevinin en iyisini yapmak istediniz ve bu esnada fazla pimpirikli bir insana dönüştünüz. Tüm anne ve babalarda en sık rastlanılan birinci yanlış davranış budur. Her çocuk bir şekilde büyür. Ancak ne şekilde doğru bir bilince ulaşır ve bizlerin bu noktada nasıl davranması gerekir? Bu önemli bir soru. Her şeyin ayarında olması birinci kural. Fazla beslemek, fazla giydirmek, fazla korumak çocuk yetiştirirken yapılan hatalardır.
  2. İkinci olarak ortalama bir buçuk üç yaş aralığında verilen tuvalet eğitimi çok önemlidir. Birçok annenin en hassas davranması gereken dönemlerden birisi budur. Çocuk bu yaş döneminde vücudundan çıkan dışkıyı kendisine ait bir parça, değerli bir şey olarak düşünür ve onu tuvalete bırakmak çocuk için başlangıçta çok zordur. Eğer bu dönemde baskılayıcı bir tavır sergilerseniz çocuğunuzda ilerleyen yıllarda travmatik sonuçlar ortaya çıkma ihtimali oldukça yüksektir. Çok serbest davranmak ve tuvalet eğitimini vermemeye yönelmek de aynı şekilde ilerleyen yaşlarda çocuğun karakterinde bozukluğa yol açabilmektedir. Nasıl öğretebiliriz? Bu soru da yine en önemli ve dikkat etmemiz gereken sorulardan biri. Bunun için çocukta tuvalet yapmanın aslında bir başarıymış gibi algı oluşturulması gerekir. Böylece doğru davranış pekiştirilir ve kısa zamanda tuvalet eğitimi sorunsuz bir şekilde verilir.
  3. Üçüncü sorun ise çocuğa bir davranış öğretirken sergilenen tavırdır. Bir şeyi yapması için çocuğunuza daima yeni hediyeler, oyuncaklar almamalısınız. Bu durum onda kalıcı bir davranışa yol açar ve ileride her şeyi bir şey karşılığında yapmayı öğrendiği için size zorlu dönemler yaşatabilir. Davranış öğretmek isterken yapılan en büyük ve ciddi kalıcı hasarlara yol açan bir başka sorun ise şiddettir. Anne babalar bazen sabredemeyerek çocuklarına gerek fiziksel gerek psikolojik şiddet uygulayarak bir davranış kazandırma yoluna gidebilir. Ancak bu çok ciddi bir problemdir. Çocuğun ileriki yaşlarda şiddete ve olumsuz davranışlara eğilimli olmasına yol açar ki bunu hiçbir anne baba istemez.
  4. Bir başka sorun ise 3-6 yaş arasında çocuğun sosyalleşme ihtiyacının karşılanmasıdır. Birçok anne baba bunu görmezden gelerek çocuğuna en iyi eğitimi kendilerinin verdiğini düşünür. Ancak her birey doğuştan sosyal birer varlık olarak dünyaya gelir ve sosyalliğe ihtiyaç duyar. Çocukların yaşıtlarıyla paylaşımı, oyun oynamayı öğrenmesi aslında hayata adım atma noktasında çok önemli bir başlangıçtır. Çocuklarınızın ileride sosyal fobisi olmamasını istiyorsanız bu yaşlardaki sosyalleşmeye önem vermeniz gerekir.

Eğitim Ailede Başlar, Çocuk Yetiştirmek Önemlidir

Eğitim aile başlar ve çocuk yetiştirmek son derece önemlidir. Günümüzde yapılan en önemli yanlışlardan bir tanesi de çocuğun kendi egemenliğini kurmasına müsaade etmektir. Çocuğun her dediğini yapmak yerine ona doğru yerde, doğru şekilde durması öğretilmelidir. Çocuk yetiştirirken insanlar pek çok hata yaparlar ve maalesef ileride sosyofobisi, şiddete eğilimi, cimriliği veya fazla iyimserliği olan, hayattan korkan, iletişim bozukluğu olan bireyler ortaya çıkar. Çocuk yetiştirmek, özünde bir sanattır diyebiliriz. Her şeyin fazlası da azı da zarardır. Bunun için okumamış dahi olsa her bireyin gelecek için kendisini yetiştirmesi ve çocuğunu da bu bilinçle büyütmesi gerekir. Çünkü çocuklar bir toplumun, bir milletin ışığı, geleceği, aydınlığı veya karanlığıdır.

Çocuk yetiştirirken yapılan hatalar nelerdir? Sorusuna madde madde sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık. Umarız bu yazımızdan memnun kalmışsınızdır.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.