Genel Bilgi ve İçerikler

Baharat Nedir? Baharatların Faydaları Nelerdir?

162

Baharat nedir? Baharatların faydaları nelerdir? Çeşitli bitkilerin ya da sebzelerin karmaşık işlemlerle toz haline getirilmiş yapılarına baharat denir. Baharatlar yemeklerimizin olmazsa olmazı ve onlara tat katan çeşnilerdir. Yemeklerin baharatlarındaki ufak oynamalar bile tatlarının çok değişik olmalarına sebep olur.

Bu kadar çok alanda kullanılan baharatların saymakla bitmeyecek kadar faydası da vardır. Bu makalemizde sizlere baharatların faydalarından bahsettik. Hazırsanız başlayalım.

1- Baharatlar Yemeklere Tat Katarlar

Baharatların birçok farklı çeşidi vardır. Doğru yemeklerde doğru baharatlar kullanılırsa yemeğinizin tadı her zamankinden daha güzel olur. Nane bu baharatlardan birisidir. Yoğurtlu yemeklerle beraber nane kullanıldığında yemeğinize ferah bir tat gelir. Pul biber, sumak, isot gibi baharatlar da kısır tarzı yemeklerde kullanılarak tatlarının daha güzel olmasını sağlar.

2- Bir Çok Hastalığa İyi Gelirler

Baharatların tek işlevi yemeklere tat vermek değil. Doğru oranda vücudumuza aldığımız baharatlar özellikle sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın seyrini hafifletir. Örneğin kırmızı biber metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımının artmasını sağlar.

Yapılan araştırmalar kırmızı biberin kanser hücrelerini küçülttüğünü ve kansere iyi geldiğini de söylemiştir. Kimyon gaz sıkıntılarınızı azaltır ve yemekten sonraki hazımsızlık problemlerinize çözüm sunar. Bundan dolayı yemekten sonra veya yemeğinizin içine bir tatlı kaşığının ucuyla kimyon ekleyebilirsiniz.

Ateşiniz yüksekse ve evde ateş düşürülünüz yoksa karabiber tüketebilirsiniz. Karabiber kan dolaşımınızı hızlandırarak ateşinizin düşmesine yardımcı olacaktır. Kekik antiseptik özelliğiyle yaralarınızın hızlıca iyileşmesini sağlar. Ayrıca ağız içi yaralarınızda kekik suyu içebilir ya da yaranızın olduğu yere kekik bastırabilirsiniz. Naneyi ferahlatıcı olarak suyla karıştırabilir ve ağır yemeklerden sonra içebilirsiniz.

Baharat Nedir?

Günümüzde pek çok kişi baharat nedir? Sorusuna bir cevap aramaktadır. Baharatlar, bitkilerden tazeyken veya kuruyken elde edilir. Yani bitkilerin toz aline getirilmiş ya da ufalanmış halleridir. Toz haline gelen pek çok çeşit, uygunluğuna göre farklı alanlarda kullanılabilir. Örneğin çaylarda, yemeklerde gibi…

3- Baharatların Yağları Çok Değerlidir

Yazımızda şimdiye kadar hep baharatların tüketilmesiyle ilgili konuştuk. Yazımızın devamında esansiyel yağlar olarak kullanımından bahsedeceğiz. Baharat temelli esansiyel yağlar genelde rahatlamak ve solunum yolu sıkıntılarını açmak için kullanılır. Grip vb. Hastalıklar yüzünden rahat nefes alamadığınızda yakanıza ya da yastığınıza bir damla nane yağı damlatabilirsiniz. Biberiye ve kekik gibi yağların açlık hissimi baskıladığı ve kilo verme sürecine yardımcı olduğu da baharatlarla ilgili tespit edilmiş yararlardan bazılarıdır.

Baharatın faydalarına geçmeden önce baharatın tanımının yapılmasında fayda olacaktır. Baharat, bitkilerin; tohum, yaprak, kök gibi bölümlerinin bazen olduğu gibi bazen de kurutulduktan sonra toz haline getirilip, ufalanıp ya da benzeri kimi işlemlerden geçirilip, muhafaza altına alınıp böylelikle kullanılan ve yemeklere, içkilere ve başka koku ile tatlılara eklemeye yarayan gıda malzemelerinin genel ismidir.

Baharatlar, aromaları ile yemeklere lezzet katar. Yalnızca yemeklere aroma ve renk katmak ile kalmayıp aynı zamanda kilo kontrolünden sindirim sistemine kadar, metabolizmanın hızından kolesterole kadar pek çok durumda da insan vücuduna adeta doğal ilaç etkisi katar.

Baharatlar, doğru bir biçimde tüketildiği vakit pek çok faydası bulunur. Ancak, fazla tüketildiği vakit ise çok zararlı bir hale gelebilir. Doğru bir biçimde tüketildiğinde etkisini hissettirir ve adeta şifa kaynağı olarak insan metabolizması üzerinde olumlu etkiler ortaya çıkarır.

Baharatların Faydaları Nelerdir?

  • Zencefil, regl ağrılarını dindirdiği gibi aynı zamanda kanserde tümorun küçülmesine de aracılık eder.
  • Antibakteriyel, Antiviral ile antienflamatuvar olarak da isimlendirilen zencefil, çay şeklinde tüketildiği zaman hamilelik dönemi içerisinde meydana gelen çeşitli bulantılarda kullanılabilir ve en güvenilir mide bulantısı çözümü olarak bilinir.
  • Omega-6 ile omega-3 karanfil şişkinliği önlüyor, en çok diş eti ve diş problemlerini önerilen karanfil, lokal anestezik şeklinde de kullanılabilir. Ağız kokusu açısından da oldukça etkili olan karanfil, su ile çay içerisine karıştırılıp tüketildiğinde şişkinlik durumunu iyi gelir.
  • Kimyon, siyah nokta ile sivilcelere karşı iyi gelir. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyen kimyon, cildi pürüzsüz bir düzene sokar ve siyah nokta başta olmak üzere yaşlılık kırışıklıklarının tedavisine yardımcı olur.
  • Zerdeçal, osteoporoza karşı koruma görevini yürütür. Antienflamatuar, antioksidan özellikleri bulunan zerdeçal, gibi çeşitli rahatsızlıklarda kullanılır.
  • Prostat, pankreas ile kolon ve meme kanserlerinde tedavi ek bir şekilde kullanılabilir.
  • Tembel bağırsaklar için keten tohumu bire bir.
  • Omega-3 yağ asitleri ile diyet lifi açısından zengin özellikler taşıyan keten tohumu, sindirim sistemini ve bağırsakların sağlıklı olarak çalışmasını ve tam olarak işlev görmesine yardımcı olur.
  • Kan şekeri ile kolesterolün dengede kalmasını aracılık eder ve aynı zamanda kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu özellikleri olduğu bilinir.
  • Meme ile prostat kanseri riskini ciddi manada düşürür ve suda bekletilip salatalarda aynı şekilde kullanıldığında yemeklere ve salatalara mükemmel bir tat katar.

Yemeklerde, Salatalarda Ve Tatlılar Baharat 

Yukarıda maddeler halinde sayılan ve baharatların faydaları olarak açıklanan durumların haricinde aynı zamanda tatlılarda, salatalarda ve yemeklerde kullanılan baharat, kullanılmış olan bu besin maddelerine harika lezzetler katarak sofraların daha da renkli ve daha da güzel görünmesini sağlar.

Baharat nedir? Baharatların faydaları nelerdir? Sorusuna sizler için en iyi şekilde cevap vermeye çalıştık.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.